Quranic Foods

Quranic Foods
Quranic Food

Wednesday, 14 September 2011

Kelebihan minyak zaitun a.k.a olive oil



..selama ni saya bukan tak penah dengar ttg olive oil...tahulah ianya bagus..tapi tak lah tahu detail sangat..sbb kat malaysia ni kan mahal sungguh olive oil ni...sebotol kecik tu puluh ringgit..kalo nak mkan hari2 or nak buat goreng2..kopak budget..huhu.tapi time kat mekah tu hari..beli sebotol dua utk kegunaan sendiri..sbb murah gilos..tapi tak boleh lah nak bli berbotol2...dan ni saya just nak share.sedikit kelebihan minyak zaitun...


Minyak zaitun yang dihasilkan dari pohon zaitun merupakan produk asli hasiltani di benua Asia Kecil dan taburannya bermula dari Iran, Syria dan palestin sehingga keseluruhan Mediterranean semenjak 6,000 tahun yang lalu.Pohon zaitun yang berkat ada disebut dalam Al-Quran, dalam surah An-Nur. Semenjak 1400 tahun yang lalu, Nabi Muhammad SAW telah menasihatkan umat Islam agar menggunakan minyak zaitun untuk kesihatan dan penjagaan badan,
KEGUNAAN DAN KELEBIHAN MINYAK ZAITUN
* Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
* Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis
* Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
* Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
* Antioksidan dan antikanser
* Membantu keseimbangan metabolisme tubuh, pertumbuhan tulang tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak)
* Membekal vitamin E
* Kecantikan (kulit dan rambut)
* * Kegunaan massagetherapy

* ANTARA 
CARA PENGAMBILAN:
1.Campurkan 2 sudu makan minyak zaitun ke dalam setiap masakan.
2.Menghilangkan parut bekas jerawat di muka (ratakan campuran 3 sudu teh minyak zaitun dengan 1 sudu teh minyak habbatus sauda pada muka, biarkan selama 3 jam, cuci).
3.Menghilangkan parut pada anggota lain di badan (ratakan campuran 6 sudu teh minyak zaitun dengan 2 sudu teh minyak habbatus sauda pada anggota terlibat, biarkan selama 2 jam, cuci). 

~extract from ummijannah.blogs


banyak rupenye kelebihan olive oil ni ye..untuk rambut kelemumur/gatal2...untuk kulit/parut..untuk kesihatan jantung..macam2.....nampaknye lepas ni kene buat habit masukkan olive oil dlm diet harian..

**mamafaiz.com**



Untuk tempahan pati MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS
 Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau
hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)

No comments:

Post a Comment