Quranic Foods

Quranic Foods
Quranic Food

Thursday, 19 December 2013

KENAPA PERLU MENCARI MINYAK ZAITUN YANG TIDAK DITAPIS ?Eksperimen makmal yang dilakukakan oleh Fransisco Perez Jimenez, daripada Hospital Universiti Reina Sofia, Cordova, Sepanyol dan kumpulannya, menunjukkan bahawa phenol dapat memperbaiki pembuluh darah jantung dan memberikan perlindungan sempurna kepada jantung.
Jimenez dan kumpulannya pernah membandingkan kesan mengambil minyak zaitun yang kaya dengan phenol (tidak ditapis) dengan minyak zaitun yang sedikit kandungan phenol ke atas 21 orang yang mempunyai kadar kolestrol yang tinggi.

Kajian tertumpu kepada kemampuan pembuluh darah mereka untuk dilihat tindak balas perubahan segera di dalam aliran darah setelah memakan makanan yang kaya dengan lemak; yang mengandungi minyak zaitun yang kaya dengan phenol atau yang sedikit phenol.

Pengkaji ini membuat kesimpulan bahawa tindak balas dan fungsi pembuluh darah meningkat selepas 4 jam setelah mengambil makanan yang mengandungi minyak zaitun yang kaya dengan komposisi phenol ! 

Akan tetapi, tidak ada perbezaan pada fungsi pembuluh darah sesudah mereka mengambil makanan yang mengandungi minyak zaitun yang sedikit phenol.

Pengkaji juga membuat kesimpulan bahawa oksida nitrat mengalami peningkatan dlam melebarkan pembuluh darah dan menurunkan partikel oksidasi setelah mengambil makanan yang mengandungi minyak zaitun yang tinggi phenol.

Jimenez mengatakan bahawa para pengguna hendaklah mencari mencari minyak zaitun yang mengandungi komposisi phenol yang tinggi !

(Adaptasi daripada tulisan Prof. Dr. Sa'id Hammad) More Info :

Blog : http://oliveasli.blogspot.com/

Facebook https://www.facebook.com/oliveoilasli

https://www.facebook.com/oliveoilasli


Untuk tempahan PATI MINYAK ZAITUN TANPA TAPIS

Sila Inbox Kami https://www.facebook.com/messages/OliveOilAsli atau

hubungi kami di 017 5750810 / 012 4506763 (sms,whatsapp)

No comments:

Post a Comment