Quranic Foods

Quranic Foods
Quranic Food

Thursday, 2 January 2014

Khasiat Minyak Zaitun Olive House untuk Penyusuan Susu Ibu.


Vitamin E dalam darah ibu adalah tertumpu di kelenjar payudara dan sebagainya, semasa penyusuan. Ibu terus membekalkan vitamin E. Ia adalah penting untuk mengekalkan tahap vitamin ini semasa penyusuan.

Vitamin E juga disyorkan untuk bayi pra-matang dan baru lahir dengan kegagalan buah pinggang atau pankreas kerana kesan yang menggalakkan ia pada sistem hepatobiliari.
Tetapi minyak zaitun bukan sahaja menyediakan asid lemak yang cukup penting untuk perkembangan kanak-kanak yang baru lahir bahkan nisbah asid linoleik asid linolenik ( asid lemak ) adalah sama dengan susu ibu.

Kesan berfaedah asid oleik berlangsung selepas mengandung. Selain disimpankan keberkesanan dalam mencegah hypercholesterolaemia dan aterosklerosis, yang merupakan satu proses yang boleh bermula pada zaman kanak-kanak , asid oleik juga nampaknya memberikan kesan positif kepada pertumbuhan dan mineral tulang dan perkembangan semasa bayi.

Keperluan Pemakanan:
Semasa mengandung dan menyusukan bayi adalah dinasihatkan untuk mengambil lebih banyak lemak, terutamanya lemak tidak tepu , di samping mengurangkan lemak tepu dan kolesterol sejauh mungkin. Garis panduan pemakanan umum perlu diikuti dan pengambilan kalori perlu dikawal untuk mengelakkan berat badan yang berlebihan.
Kanak-kanak berusia bawah 3 tahun mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza untuk kanak-kanak zaman ini . 40% daripada tenaga yang diambil datang daripada lemak , sama ada di dalam susu ibu atau mana-mana jenis lain susu.
Ia adalah disyorkan untuk mengekalkan corak pemakanan ini dan untuk memastikan bahawa tenaga dan pemakanan pengambilan meliputi keperluan pembangunan kanak-kanak.
InsyaAllah.

https://www.facebook.com/oliveoilasliOlive Oil Asli dapat membantu Kesihatan tubuh dalam banyak aspek. TAPI PASTIKAN dapatkan yg UNFILTERED dan DIMAKAN SECARA TERUS tidak dimasak..
more info Sms, Whatsapp 017 5750810
www.OliveAsli.blogspot.com or www.facebook.com/OliveOilAsli

No comments:

Post a Comment